Η μόλυνση με εντερικά παράσιτα μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Ωστόσο, υπάρχει μια πληθώρα φυσικών θεραπειών και άλλων τύπων αντιπαρασιτικής θεραπείας που θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικά στον έλεγχο των σκουληκιών. Τα παράσιτα έχουν πολλά σχήματα και μεγέθη και το παθογόνο δυναμικό τους εξαρτάται από το πού βρισκόμαστε στον πλανήτη. Στη χώρα μας οι περισσότερες παρασιτικές λοιμώξεις είναι η αιτία μόλυνσης των περιττωμάτων των ζώων, τα οποία στη συνέχεια έρχονται σε επαφή με το έδαφος και διάφορες τροφές.
Παρόλο που το σώμα έχει πολλούς ανοσοποιητικούς μηχανισμούς που μας προστατεύουν από μόλυνση με πολλά παθογόνα, υπάρχουν στιγμές που το σώμα χρειάζεται λίγη βοήθεια για να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις και να πάρει το σώμα σε καλή κατάσταση. Έτσι, σε αυτό το άρθρο θα παρουσιάσουμε μεθόδους για τη φυσική θεραπεία των λοιμώξεων από σκουλήκια του εντέρου, που είναι μερικά από τα κοινά συμπτώματα και τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε την παρασίτωση.
Πώς καταπίνονται τα μολυσμένα με κόπρανα υλικά;
Συνηθέστερα, οι παρασιτικές λοιμώξεις είναι η αιτία μόλυνσης του νερού με διάφορους παρασιτικούς παράγοντες, το οποίο στη συνέχεια καταναλώνεται από ανθρώπους και ζώα. Αργότερα, μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση του εδάφους στο οποίο βρίσκονται τα φρούτα και τα λαχανικά. Αδικαιολόγητα πλυμένα, είναι ένας πιθανός μολυσματικός παράγοντας. Έτσι, η παρασίτωση μεταδίδεται συχνότερα με το νερό. Οι πιο κοινές πηγές μόλυνσης είναι τα κόπρανα από ποντίκια, κατοικίδια ή ζώα φάρμας. Αυτά τα μολυσμένα κόπρανα έρχονται συχνά σε επαφή με διάφορα τρόφιμα, τα οποία στη συνέχεια μολύνουν.
Μεταξύ των πιο επικίνδυνων εντερικών παρασίτων είναι:
- Η Entamoeba Histolytica, η οποία προκαλεί συχνά δυσεντερία, είναι πολύ συχνή στις τροπικές χώρες, αλλά πρόσφατα εμφανίστηκε και στην Ευρώπη. Η πρόληψή του γίνεται με απολύμανση του νερού με χλώριο.
- Το Giardia Lamblia προκαλεί γιαρδίαση που συνήθως σχετίζεται με μολυσμένο πόσιμο νερό, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες
- Η Fasciola Hepatica προκαλεί φασκιόλωση. Αυτό είναι ένα παράσιτο που μολύνει το νερό ειδικά σε εύκρατα κλίματα.
Εντερικά παράσιτα – το πλύσιμο των χεριών είναι σημαντικό για την πρόληψη
Προκειμένου να αποτραπούν διάφορες λοιμώξεις από εντερικά παράσιτα, είναι σημαντικό να τηρούνται οι κανόνες προφύλαξης και ελέγχου που προτείνουν οι ειδικοί. Έτσι, μια από τις πιο σημαντικές πράξεις είναι το συχνό πλύσιμο των χεριών, μαζί με το σωστό φαγητό και την προσωπική υγιεινή. Συνιστάται επίσης το εν λόγω νερό να βράζεται και η φυτική τροφή να διατηρείται σε διάλυμα οξικού οξέος για τουλάχιστον 10 λεπτά πριν καταναλωθεί. Οποιοδήποτε πόσιμο νερό θα πρέπει να συμμορφώνεται με τους κανόνες υγιεινής και είναι καλύτερο να αποφεύγετε το πόσιμο νερό που δεν είναι εμφιαλωμένο καθώς μπορεί να μην είναι πόσιμο.
Θα πρέπει επίσης να ληφθούν μέτρα πρόληψης για την απολύμανση όλων των δημόσιων χώρων, των καλλιεργούμενων εδαφών και την ατομική προστασία από την επαφή με το νερό που θα μπορούσε να μολυνθεί. Είναι πολύ σημαντικό όλα τα μέλη της οικογένειας να ακολουθούν αυτά τα μέτρα για την αποφυγή μόλυνσης και μόλυνσης από παράσιτα.
Διαγνωστικός
Εργαστηριακή ανάλυση δειγμάτων αίματος, κοπράνων, ούρων ή φλέγματος. Οι γιατροί υποπτεύονται μια παρασιτική λοίμωξη εάν τα άτομα εμφανίζουν τυπικά συμπτώματα και ζουν ή έχουν ταξιδέψει σε περιοχές όπου δεν υπάρχει υγιεινή ή όπου είναι γνωστή η εξάπλωση αυτής της μόλυνσης. Ενδέχεται να απαιτείται εργαστηριακή ανάλυση των δειγμάτων, συμπεριλαμβανομένων ειδικών δοκιμών για τον εντοπισμό πρωτεϊνών που απελευθερώνονται από το παράσιτο (αντιγονικό τεστ) ή γενετικό υλικό (DNA) του παρασίτου. Μπορεί να συλλεχθούν δείγματα αίματος, κοπράνων, ούρων ή φλέγματος (πτυέλων).
Οι γιατροί μπορούν να αναλύσουν δείγματα αίματος για αντισώματα κατά του παρασίτου. Τα αντισώματα είναι πρωτεΐνες που παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθούν στην προστασία του οργανισμού από επιθέσεις ορισμένων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των παρασίτων. Οι γιατροί μπορούν επίσης να λάβουν δείγμα ιστού που μπορεί να περιέχει το παράσιτο. Για παράδειγμα, μπορεί να χρειαστεί βιοψία για τη λήψη δείγματος εντερικού ιστού ή άλλου μολυσμένου ιστού. Μπορείτε να κάνετε ένα τεστ δέρματος. Μπορεί να απαιτηθούν αρκετές επαναλαμβανόμενες δοκιμές και δοκιμές για την αναγνώριση του παρασίτου.
Συμπτώματα και διάγνωση εντερικών σκουληκιών
Άλλα επικίνδυνα παράσιτα είναι πολύπλοκα παράσιτα που έχουν σχήμα σκουλήκια. Τις περισσότερες φορές βρίσκονται στο έντερο, αλλά μπορούν να βρεθούν και στο στομάχι ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ακόμη και στα κόπρανα. Συχνά, τα σκουλήκια οδηγούν σε σημαντική ανισορροπία στην εντερική χλωρίδα, η οποία θα μπορούσε να έχει κάποιες επικίνδυνες παρενέργειες εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Η προσβολή από παράσιτα μπορεί να έχει κίνδυνο βλάβης σε όργανα όπως οι πνεύμονες, η καρδιά ή ακόμα και το συκώτι. Τα διάφορα αυγά αυτών των παθογόνων μπορούν να εισβάλουν σε αυτά τα όργανα και να προκαλέσουν σοβαρές συνέπειες για το άτομο.
Μεταξύ των πιο σημαντικών συμπτωμάτων που εμφανίζονται τη στιγμή της μόλυνσης και που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διάγνωση παρασίτων με εντερικά σκουλήκια μέσα στο σώμα είναι:
- Δερματικές αλλεργίες
- Διαταραχές του εντέρου, που πολύ συχνά συνοδεύονται από κοιλιακό άλγος
- Διάρροια, ναυτία, έμετος
- Ελλειψη ορεξης
- Κνησμός γύρω από την περιοχή του πρωκτού.
- Μερικές φορές μπορεί να υπάρχει μια κατάσταση δευτερογενούς κόπωσης στη γραμμή λόγω μολύνσεων από ορισμένα σκουλήκια.
Τα συμπτώματα είναι συνήθως η επίδραση των εντερικών προβλημάτων που προκαλούνται από την εισβολή αυτών των παρασίτων από το στοματοπεπτικό σύστημα.
Πώς να αναγνωρίσετε τα παράσιτα του εντέρου
Η διάγνωση μιας εντερικής λοίμωξης με σκουλήκια από αυτά τα σκουλήκια μπορεί να είναι δύσκολη. Αυτή η διάγνωση λοίμωξης πρέπει πάντα να γίνεται από ειδικούς, σε σημεία όπου ο εξοπλισμός δίνει τη δυνατότητα εις βάθος ερευνών.
Η διάγνωση της παρασίτωσης γίνεται με τους εξής τρόπους:
- Ακτινογραφίες πνευμόνων για την παρατήρηση διαφόρων μολυσματικών διηθήσεων
- Ανάλυση του δείγματος αίματος για την αναζήτηση της μέτρησης αίματος, η οποία μπορεί να υποδεικνύει διάφορες αλλαγές που θα μπορούσαν να τραβήξουν την προσοχή σε μια λοίμωξη.
- Συνιστάται επίσης υπερηχογράφημα της κοιλιακής κοιλότητας για τον εντοπισμό της παρουσίας παρασίτων.
Αντιπαρασιτικά φάρμακα και φυσικές θεραπείες
Η θεραπεία κατά των παρασίτων είναι πολύ ποικίλη και πολύπλοκη. Επομένως, θα πρέπει πάντα να επιλέγετε τη σωστή θεραπεία για εσάς. Υπάρχουν πολλές φυσικές θεραπείες που περιλαμβάνουν το σχηματισμό διαφόρων κρεμών που περιέχουν μέλι, φυσικά αντισηπτικά και άλλα βότανα που έχουν αποδειχθεί ότι έχουν αντιπαρασιτικές ιδιότητες. Επιπλέον, το σκόρδο που χορηγείται με άδειο στομάχι φαίνεται να είναι τοξικό για τα παράσιτα και συμβάλλει στην υγεία του οργανισμού βελτιώνοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.
Επίσης, διάφορες σταγόνες με βάση το έλαιο εκχυλίσματος κολοκύθας θα μπορούσαν να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία κατά ορισμένων τύπων σκουληκιών καρφίτσας. Είναι πολύ σημαντικό εκτός από αυτές τις φυσικές θεραπείες, να υιοθετήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Για την πρόληψη διαφόρων παρασίτων, είναι σημαντικό να καταναλώνετε υγρά όπως το φυσικό τσάι από φύλλα. Αυτά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξάλειψη των προνυμφών από την εντερική διέλευση.
Deja una respuesta